Это фонд Канцелярии Виленского генерал-губернатора. Скорей всего судя из объема дела только жалоба на другого помещика.
В заголовке дела больше ничего не указано. Нужно смотреть само дело, чтобы понять о какой местности идёт речь.
Też brak imienia. Przed 1863 rokiem do Mieczysława Tukałło należały także Prudy. Potem nałożóno sekwestr albo zmuszono do sprzedaży.
ЛГИА 378.73.794 По прошению помещицы Амелии Немаршанской о денежной претензии к конфискованному имению брата Константина Тукало, 1865 г., 4л.
378.73.1150 По отношению Г. Мин. Государственных Имуществ об удовлетворении в виде монаршего милосердия дворянку Александру Захватович по претензии ее к конфискованному имению помещика Тукалло, 1867 г.
Интересно какое имение Тукаллов имеется в виду? Сестра Мечислава Амелия подавала прошение касаемо Остюкович, что братья не выплатили приданое на большую сумму, а брат прошение, что Остюковичи завещаны на обоих, т.е. обременили Остюковичи...Видимо, поэтому это имение и не смогли отобрать
Альфонс Тукалло умер 16 мая 1909 года от старости 72 года и был похоронен в имении Старынки https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSMW-F4J6-V?i=401&cc=4166194&cat=1594982 - номер 34
Tukałło pochodzą z powiatu lidzkiego. Oto co wiem. Według naszego rodowodu Michał, ojciec Ignacego był dawnym chorążym lidzkim. Miał tytuł: budowniczy lidzki (od 1780r.) i słonimski (od 1787r.), czyli miał urząd opiekuna budynków publicznych. I był sędzią grodzkim (według dokumentu z 1807r.). Jego majątki: Kuresiowszczyzna w powiecie lidzkim i Żyżma w powiecie oszmiańskim (ale we współwłasności z Michałem i Ignacym synami Jerzego Tukałło). Jego syn Jan w drzewie genealogicznym ma nazwanie "z Kuresiowszczyzny" - czyli był właścicielem tego majątku. Miał też Janopol w parafii Trokiele. W obywatelskim spisie za 1832r. do majątku Kuresiowszczyzna zapisani są: Michał i jego synowie Jan i Ignacy. Do Kuresiowszczyzny należały: Nowosiółki, Ogrodniki i Nowickie. Nie mam innych informacji jaki majątek miał Ignacy. Ignacy to dawny podkomorzy wilejski. Może w powiecie wilejskim jakiś majątek miała jego żona Konstancja Świda? Może żył z urzędu sędziego granicznego i lidzkiego, był eksdywizorem i to wykorzystał, żeby mieć Ościukowicze? Myśleliśmy, że Ignacy odziedziczył Ościukowicze, ale fakty są inne.[/QUOTE] Witam - z ogromną ciekawością czytam Waszą korespondencję !!! Dimitry- jesteś WIELKI! Chciałem tu wtrącić dwie informacje, bo też prowadzę swoje śledztwo w okolicy. 1. A może Ignacy trafił do powiatu Wilejskiego najpierw na urząd podkomorzego? Stąd wiedział o długach majątku Ilja? I stąd decyzja o kupnie Ościukowicz - możliwe, że dał pożyczkę Wołodkowiczowi i później wykorzystał to do wykupu długu. 2. Świdowie mieli swój majątek aż w trzech dworach w Hraniczach koło Krasnego (obok wsi Sycewicze). Może tu trzeba szukać początków Ignacego i Konstancji? Może właśnie to małżeństwo było powodem kupna Ościukowicz? Посмотреть вложение upload_2024-2-16_16-35-26.jpeg
В минском НИАБ есть дело о выдаче Тукалло свидетельства на право владения имением Остюковичи. (НИАБ 588-2-246) Возможно из дела можно узнать каким образом он стал владельцем Остюкович.
Czy mogę prosić, kiedy znajdują Panowie informacje pisane ręką o ich przepisanie? Czytam pismo drukowane. Pismo ręczne czasem jest dla mnie trudne do odczytania. Dziękuję za wszystkie Wasze znaleziska. Są bardzo cenne.
Witam - z ogromną ciekawością czytam Waszą korespondencję !!! Dimitry- jesteś WIELKI! Chciałem tu wtrącić dwie informacje, bo też prowadzę swoje śledztwo w okolicy. 1. A może Ignacy trafił do powiatu Wilejskiego najpierw na urząd podkomorzego? Stąd wiedział o długach majątku Ilja? I stąd decyzja o kupnie Ościukowicz - możliwe, że dał pożyczkę Wołodkowiczowi i później wykorzystał to do wykupu długu. 2. Świdowie mieli swój majątek aż w trzech dworach w Hraniczach koło Krasnego (obok wsi Sycewicze). Może tu trzeba szukać początków Ignacego i Konstancji? Może właśnie to małżeństwo było powodem kupna Ościukowicz? Посмотреть вложение 9942 [/QUOTE] Panie Marku, Ignacy miał stanowisko exdywizora powiatu lidzkiego. To taki dzisiejszy syndyk. Mógł wykorzystać swoje znajomości, swoją wiedzę.
Я Вас понимаю. Самому бывает трудно прочитать старый рукописный текст на польском языке. Возьму на себя труд переписать рукописные вложения ( из последних). Надеюсь хозяева вложений не обидятся? Все дела из Литовского исторического архива (LVIA) !!! 1) Пост #224 (Dianis) (LVIA 378.68.804). Дело о неправильных действиях помещика Тукалло на винокуренном заводе Понизье Ошмянского уезда. (год не указан) 2) Пост #229 (Armiger) По ходатайству дворянина Тукалло Игнатия Мечиславовича о разрешении ему приобрести имение Касута Вилейского уезда. 1904 г. 3) Пост #231 (Armiger) По ходатайству военного начальника князя Хованского об отдаче ему в аренду имения Пруды бывшее помещика Тукалло. 1866 г. 4) Пост #232 ( Armiger) Об имуществе похищенном в имении Остюковичи помещика Тукалло. 1865 г. 5) Пост #234 (Armiger) Об отдаче конфискованного имения Остюковичи с фольварком Пруды в арендное содержание дочери полковника Анне Кирилловне Пороховниковой. 1864 г. 6) Пост #235 (Armiger) Об исходатайствовании штабс-капитану французских войск Ивану Тукалло медали Святой Елены. 1858 г.