Уважаемые форумчане! Может кто смотрел дела по Лидскому повету. Вроде по моей родове попадается инфа. Станкевич Ежи сын Яроша 1666 - 1733 г его сын Мацей ( Ф1767, д 26, л 904.). Интересно что можно почерпнуть из документа?
Здравствуйте. Ваш предок из околицы Станкевичи, я правильно понимаю. Мой род из соседней д. Зиновичи, поэтому имею некоторые сведения о Станкевичах за XV-XIX вв.
Далучуся, маю продка па Станкевічах Мацея, што нарадзіўся да 1730, які пакуль невядома адкуль. Яго дзеці Базыль, Ян жылі ў Ігуменскім павеце, Замасточча, Ягадка, Гарадзішча. На арэндаванай зямлі ў Манюшкаў.
Па XV-XVI стст. вядома наступнае (урывак з майго артыкула пра в. Зіновічы): "Таксама побач з асноўным маёнткам існаваў яшчэ адзін невялікі маёнтак Голдава, якім валодаў васілішскі баярын Станка Дашкавіч, а пасля - яго сыны Ян і Яраслаў Станкевічы. Згодна з попісам Васілішскай шляхты 1524 года Ян прыехаў на паспалітае рушанне сам, а Яраслаў выслаў слугу, пазначана, што бацькоўскую маёмасць яны яшчэ не падзялілі. Згодна з попісамі 1565 і 1567 гадоў маёнткам валодаў Яроцкі Яраславіч Станкевіч, а пасля - яго стрыечны брат Войцах Янавіч Станкевіч, якому ў 1571 кароль дазволіў пабудаваць вольную карчму. Прычым яны ўжо прысутнічалі ў войску асабіста, што можа сведчыць аб іх збядненні. У XVII стагоддзі гэты маёнтак пераўтварыўся ў шляхецкую ваколіцу Станкевічы, гісторыя якой непарыўна звязана з гісторыяй Зіновічаў." У пачатку XV стагоддзя двор Голдава быў нададзены Вітаўтам нейкаму баярыну, у якога нарадзіліся два сыны - Міхайла і Дашка. Нашчадкі Дашкі валодалі невялікай часткай маёнтка, якая потым ператварылася ў ваколіцу Станкевічы. На пачатак XVI ст. у іх, верагодна, было каля 10 падданых сялянских служаб, таму што Яраслаў Станкевіч на вайну выправіў 1 каня. У Літоўскай метрыцы атрымалася адшукаць звесткі пра карчму: "привилей Войтеху Яновичу Станкевичу земенину лидскому на вольную корчму в имении его Овдовском". Асноўная інфармацыя па тым часе прыведзена таксама ў артыкулах Г. Брэгера і Л. Лаўрэша, іх можна адшукаць на сайце Pawet.net. Па першай палове XVII ст. нічога не вядома, з 1660-х захаваліся кнігі Лідскага земскага суда, там Станкевічы 100% будуць. Таксама разнастайныя люстрацыі і попісы шляхты, якіх шмат апублікавана ў кнізе пана Анішчанкі, ці проста ўва Інтэрнеце. + метрыкі Ваверскай парафіі з канца 1790-х гадоў на familysearch. Калі сапраўды гэтая Станкевічы прысутнічаюць у Вашым радаводзе - магу толькі павіншаваць. Пабудаваць радавод да 20 калена цалкам магчыма. Мой зямянскі род Васілеўскіх паходзіць з Зіновічах, раней - з баярскай ваколіцы Антонаўцы, што на поўдні ад Голдава. Пакуль невядома, ці ёсць перакрыжаванні со Станкевічамі, хаця адзін са сваякоў Юзаф Васілеўскі ў 1770-х гадах набыў кавалак зямлі ў Станкевічах у Ігнатцы Ляшкевіча (з гэтым родам дакладна ёсць сувязі). Неяк так. Цікава даведацца пра Вашых Станкевічаў, з улікам лёса вёскі ў савецкія часы я ўжо і не спадзяваўся, што ў Беларусі нехта застаўся.
Здрасте, Павел, Василь, очень интересно, по возможности засяду с бумагами и буду разбираться . Да и такой вопрос, Ярош и Ярослав это типо может быть одним именем? Ну типо Ян,он же Иван?
Приветствую, Василь, а можно как нибудь узнать эти Станкевичи какого герба? И просмотрел свои выводы по роду и ничего похожего не нашол. Видать околица Станкевичи и фольварк Станковщина это разные нас пункты. И есть такая запись в моих выводах: Андрей Станкевич судья Ковенского суда имел трёх жон 1 -я Альжбета Боровская, 2- я София Зенович 3- Екатерина Бялуховская . С Софией Зенович прижили дочь Клару. Больше сведений отдалённо похожих нет
Добры вечар! Я прывёў інфармацыю аб продках Яраша Станкевіча, які ўзгадваецца ў кнізе "Шляхта Лидского повета". У яго быў сын Мацей, у Мацея - Адам, Антон, Вінцэнт, Міхал, Ежы. Адам узгадваецца ў попісе 1765 г., а таксама ў 1775 годзе разам з Міхалам. Вывад радаводу - 1808 Ф. 1767, д. 37, л. 948 (уся інфармацыя з тоеж кнігі, герб там мусіць быць). Сама ваколіца яшчэ ў XVII ст. не мела сталай назвы, сустракаліся варыянты Станкоўскія і інш. Можа нават і Станкоўшчына. Як я пісаў вышей, дадзены род Станкевічаў у канцы XVI ст. збяднеў да ўзроўня засцянковай шляхты, таму ўявіць сабе, што хтось з іх атрымаў пасаду суддзі ды яшчэ не ў сваім павеце даволі цяжка. Пра Андрэя Станкевіча мне нічога невядома, хутчэй за ўсё ён не належыць да гэтага роду, хаця Зеновічы ў ваколіцы жылі (ад іх прозвішча па адной з версій паходзіць назва вёскі Зіновічы). Каардынаты месца, дзе раней стаялі Станкевічы: 53.695505853025715, 25.067307983951796. Розных Станкевічаў на абшарах былога літоўскага княства хапала - узгадаць тых жа жмудзкіх Станкевічаў-Белевічаў, што ўвогуле да Гедымінавічаў належаць па матчынай лініі.
Спасибо Василь, а как мне посмотреть артикулы. Заходил на сайт Повет, соорентируйте по навигации где смотреть. И к стати Станкевичи герба Могила и Вадвич родственны . Примерно так: Жодейко его жена сестра Витовта Гедеминовича Милуша. Их дети: Бил, Монетвил, Довгирд, Андрушко. Бил : сын Юшко от него Билевичи и сын Ивашко. жена кн. Гедройц. Ивашко: сын Станько. Станько: два сына Иван это ветвь герба Могила и сын Андрушко это ветвь герба Вадвич. Так у меня расписано.
Так, гэты тыя самыя Станкевічы-Белевічы. Артыкул Л. Лаўрэша: https://pawet.net/library/history/city_district/religion/09/Прыходы_ў_Голдава_і_Бабрах.html Тут можна адшукаць артыкул Г. Брэгера: https://vk.com/wall-69608661_1343
Здравствуйте "Вадвич1569" посмотрел по координатам 53.695505853025715, 25.067307983951796 и оказывается мои предки тоже родом из этих Станкевичей . К сожалению я в начале пути и мало владею информацией, знаю только что из дворян и звали Лескевич Осип (возможно Ленкевич, Лешкевич, Исоиф).
Здравствуйте Прохор. Вы имели введу фамилию или пункт проживания. Скорее всего наверное пункт проживания. да у меня есть заморочка по некоторым документам фольварк то пишут Станкевичи, то Станковщина и я до сих пор не могу определиться что и где ( в тех мистах есть и то название и другое.
Vasil276 здравствуйте. Поделитесь информацией если есть. Мои предки родом из околицы Станкевичи (Leszkiewicz, Sipowicz, Rouba). Или ориентир где могу найти.
Здравствуйте Прохор . По вашим фамилиям у меня ничего нет, дело в том что я сам не искал, я нанимал опытного человека и он мне чисто по моим предкам инфу искал , так что в этом вопросе я пас, и даже не знаю что Вам посоветовать.