Дзякуй! У той крыніцы адкуль я браў назву гэтае сяла ішло як "сяло Лазовічы". Атрымоўваецца там памылка (і ўжо не першая нажаль), атрымоўваецца што сяло Лоцевічы, а не Лазовічы. 22 валокі, гэта даволі шмат для сяла, каля Губ такога не было. Аднак есць на захад, недалека ад в. Маніхі. Калі гэта тое ж самае, то атрымоўваецца што гэтае сяло верагодна і не межавала з Губскім староствам 18 ст.
Хіба Лоцевічы ўтваралі асобнае войтаўства ў складзе Губскай дзяржавы і ў запісу ЛМ пералічылі валокі ўсёй гэтай адзінкі
Думаю, у 1617 гэтую вёску з засценкамі Сапега (староста Слонімскі) выдзеліў на кармленне свайму службоўцу.
https://kolekcijos.biblioteka.vu.lt/objects/VUB01_000668729#00001 Местечко Речки. 1854 год. Библиотека Виленского университета
Поговорила с бабушкой. Она оказывается помнит почти всех своих одноклассников. Сохраню тут. Вдруг кто-то своих узнает. 1957 6 класс деревня Стражи: 1 Мицкевич Зинаида Игнатьевна (моя бабушка) 2 Чавлытко Ольга 3 Сакович Ирина 4 Мисюль Леокадия 5 Станкевич Степан 6 Новик Нина 7 Матошко Николай 8 Мицкевич Гена 9 Ракецкий Александр Игнатьевич 10 Лях Федор 11 Викторова Анна 12 Лариса 13 Анна Никифоровна 14 Жолтко 15 Рогач Иван Иванович 16 17 Скуднева Мария Дмитриевна 18 Матошко Антон (был летчиком) 19 Матошко Мария Васильевна 20 Мицкевич Нина 21 Мицкевич Аля Александровна 22 Новик Алексей (врач, рано умер)